En härlig nationaldag till alla!

Dyslexi status: ej rättad.

Jag tycker det är underbart med en nationaldag. Där vi kan fira allt som byggts upp av våra förfäder under vår 7000 ? Åriga historia. Samt den förankring det ger oss, samhörighet etc.

Men även viktigt att vi tänker på den välfärd och trygghet, som vi byggt upp och att vi har möjlighet att innefatta andra i denna. Ta emot behövande från andra länder, hjälpa dem och ge dem en trygg plats här… Detta är något att vara extra stolt över.

Jag hoppas att ingen av mina vänner eller bekanta låter fula avigsidor som rasism och trångsynthet att besudla det stolta arv vi har att förvalta.

Historiskt, är nationaldagen lite konstigt förankrad… Vi firar 1725 då Gustav Wasa kröntes och därmed avslutade Kalmarunionen. Detta innebär i praktiken att vi firar slutet på en av Sveriges fredligaste perioder och därmed också en av de bästa perioderna för Sveriges folk. Nu är det ju klart att de nya företrädarna för Kalmarunionen var nog inte rätt för någon heller.

Bortsätt från detta tycker jag ändå vi skall anamma att fira allt som vi tycker är bra med vårt fädernesland och vara glada tillsammans med alla vi delar detta underbara land med. Men nog fortsätter jag på skånskt vis att uppstudsigt hurra Dansk lösen (3 hurra) istället för Svensk (2 lösen dubbelt = 4 hurra)… Kanske mer kulturellt, men vist är det också roligt att ibland förstå saker historiskt.

Glad nationaldag alla!