Dyslexi status: ej rättad.
Kanske hinner jag med detta innan op 🙂
Ok så det här får bli en serie av slutledningar. Jag tänker börja med det som jag upplevde som problematiskt för att sedan avsluta med det positiva. Det är i alla fall planen.
I denna första delen kommer jag att prata om mjukvaran, och även om jag är programmerare och arbetar med datorer och IT så har jag inte någon full insyn i den information och parametrar mjukvaran har tillgång till. Utan ni får anta att jag gissar mycket. Samtidigt vet jag att de har tillgång till exempelvis gyroskop och accelerometer i leden, ger inte dessa tydliga nog mätvärden kanske man skall ha en bättre kvalitet, speciellt i en så kostsam led.
Mjukvaran som jag här börjar med, är det jag är mest besviken på som en ren förvarning. Detta innebär inte att den är dålig… Det är den inte… Bara att JAG tycker man inte ansträngt sig tillräckligt.
Nu låter det som om jag skall vara jättekritisk 🙂 Vi får se.
Otto-Bock verkar tycka att mjukvaruutveckling är alldeles för kostsamt för att vara något som de skall hålla på med. Detta är intrycket jag får utav att prata med dem, de ursäkter de har gällande smartphones och möjligheterna för brukare att själva påverka mjukvara och parametrar i denna. Detta var exakt samma med C-Leg. Och med C-Leg tog det flera uppdateringar innan den började dra nytta av tekniken och faktiskt vara till nytta efter sin potential.
Jag vet faktiskt inte riktigt vad problemet är för Otto-Bock, men en stor del av rädslan som hindrar dem att faktiskt utnyttja tekniken och ge användarna frihet… Tror jag ligger i rädslan att bli stämda för att grejerna inte är säkra nog… Amerikanskt trams…
Trams säger jag… Fast jag vet att dessa lederna till stor del är till för att ge en daglig trygghet. Anledningen till denna inställning hos mig är att lederna har möjligheten att vara så mycket mer för så många fler. Denna rädsla/ovilja att använda tekniken gör att målgruppen blir typ äldre som inte riktigt vågar men vill vara aktiva, eller nyamputerade som ännu inte lärt sig gå med och lita på sina proteser. Men även dessa kommer känna sig begränsade så fort de börjar lita på protesen. Nu kan man ju hoppas att Otto-Bock kommer ikapp med mjukvaran så som de till viss del gjort med C-leg… Det är bara tråkigt att det känns ofärdigt… Och så undrar man ju vad det är för några de provar ut detta på, samt hur engagerade eller vilket ekonomiskt utrymme programmerarna får.
Ok, nu när ni tycker jag är så där otroligt orättvis och inte kommer med något konkret… Så får jag väl erkänna att det är mycket en känsla, men ni skall också veta att den magkänslan har varit med i dator och IT världen under lång tid… Inget av de företagen jag arbetat på hade satsat på mjukvara med denna känslan, då hade man utvecklat själv istället… Önskar jag kunde det… Få specarna, api:er och rätt att knappa själv… När jag snackade sniffa och hacka blev de smått nervösa mina OT/OI 🙂
Men ovan till trotts finns det konkreta problem att ta upp också.
- Under tiden jag hade leden slutade fjärren flera gånger att fungera, och man fick ta sig till sin laddare som turligt nog resettade leden på något sätt när man kopplade i och ur den.
- OPG läget kände inte av lutningar vilket gjorde att i vissa lutningar (plant för mig) stal mer energi från din gång än vad som behövdes. Och därmed motverkade brukarens gång och syftet att vara energibesparande.
- Inställningsmöjligheterna var fler för brukaren via fjärren… Enormt bra tänkt… Men de påverkade nästan ingenting… Bara ett mycket begränsat omfång som knappt märktes… Inte oväsentlig förbättring men kan definitivt göras bättre.
- Nedstigningar för trappor och backar verkade helt likgiltig till vilken hastighet brukaren försöker hålla. Eftersom de då skriver att leden skall klara detta, innebär det med all sannolikhet att de parametrarna är för begränsade för att vara till någon nytta.
- När man begränsar till för programmerade program, är det oerhört frustrerade att man inte kan ändra dessa själv eller få det gjort remote. Jag får normalt komma in ganska snabbt men även att vänta en vecka för att få en felaktig inställning ändrad är riktigt kass. Jag är definitivt av den åsikten att brukare med viljan skall få ställa in sin egen led. Det finns ingen anledning att inte få detta. Man kan ha sparade inställningar att återgå till om det blir fel, eller få en fil från sin OT/OI. Enligt min erfarenhet är dessutom OT/OI inte bättre på att bedöma många av dessa än jag själv… Med en reservation, de kan bedömda att den resulterande gången blir rätt, och det är jätteviktigt för ditt välmående… Då är lösningen att låta patienten ställa in/ändra utifrån en grundkonfiguration till något som känns rätt och sedan säga… Detta känns bra, kan vi ta en tid och finjustera för gångens/slitagets skull… Om man inte ger brukaren tillgång att ställa in leden så begränsar man denna att utnyttja den efter sina förutsättningar… Och större delen av upplevelsen blir att ha en otymplig betongfot inte den befrielse man sett fram mot. Exakt detta problem har jag haft med C-Leg flera gånger… Den blir fel inställd.. Kan vara småsaker…men som gör att man väljer att gå med ett annat ben… Vissa väljer t.o.m. kryckor då benet känns för begränsande… Helt fel när det skall vara tvärt om, men ingen brukare vill känna sig mer handikappade än de upplever sig själva.
Jag förstår att detta kanske är en väldigt liten del av brukarna som vill ha den kontrollen, men samtidigt har leden potentialen att förbättra livet, höja aktivitetsnivån och livskvaliteten för så många fler om man valde att ge tillgång till detta. Dessutom hade det lett till betydligt mer input, användningsområden och i slutändan en långt bättre led med fler möjligheter. Något som även de som inte vill ändra tjänat på.
- Att gå upp för trappor och forcera hinder, låter jättebra på pappret. Men för mig var det väldigt svårt att få fram detta läge. Dels på grund av foten (trias) misstänker vi, men samtidigt är den godkänd för Genium. Dels på grund av att OPG motverkar funktionen som inte verkar gå igång om inte leden sträcks ut ordentligt först. Hela denna funktionen borde byggas om för att på ett mer naturligt sätt känna av acceleration och pisksnärt. Dessutom borde extension underlättas i slutfasen av steget, vid hälisättning.
- Sedan har vi stödet vid stillastående, detta skall låsa leden i ett böjt läge för att ge möjlighet att belasta leden i ett mer naturligt läge. Detta läget fungerar i sig lysande, men släpper vid minsta rörelse. Minsta rörelse som t.ex. När man belastar leden.. Då det släpper 8 gånger av 10… Uppenbarligen inte färdigutvecklat.
- Backa… Jo leden skall möjliggöra att backa till skilnad från C-Leg som kunde gå in i swingfasen om man trampade på tårna… Tja… Genium är inte bättre än C-Leg, visserligen går den inte in i swingfasen men den ger ingen hjälp att hålla emot heller… Ingen låsning. Och eftersom det är i stort omöjligt att gå på tårna när man backar… Drar något med protes är det nog mest något som är bra på pappret och ingen riktigt provad eller genomtänkt funktion… Borde dock vara lätt att rätta till.
Detta var de exempel jag kunde koma på rakt av… Kanske går in och fyller på efterhand.
Inga av dessa sakerna är heller svåra att rätta till ”tror” jag men samtidigt så tokigt att de nått produktion. Och det är sådant som får en att undra hur detta testas, hur kompetenta de som testar och utvecklar är. Men jag tror mer det har att göra med företagets kreativitet, policy och rädslor att göra.
För min del vill jag ha en led som hjälper mig gå, på alla sätt och i alla miljöer som jag väljer. Givetvis vill jag att den skall vara säker också så gott det är möjligt… Men säkerhet på bekostnad av vilken livskvallitet vill jag skall vara mitt val… Vill jag vara helt säker kan jag ju ligga kvar i sängen.
Jag är onekligen lite trött på att man inte ser och fokuserar på möjligheterna med tekniken, utan bara fokuserar på säkerheten oavsett vad det kostar i frihet. Samt att man inte anammar en nyfiken skaparglädje hos såväl ingenjörer, programmerare och brukare. Vem vet vad leden egentligen kunde bidra till och vara om man inte bara satsade på att den skall vara säker för dem som ”vill” känna sig handikappade.
Nu har jag varit sträng 🙂 oavsett ovan så säger min erfarenhet att Otto-Bock får rätt på detta nu när den kommit ut på marknaden. Nu får ju riktiga brukare chansen att använda, ge input och så vidare. Det är också så att leden börjar generera inkomster och med det kommer viljan och ansvaret att fixa till de fel och barnsjukdomar man inte brytt sig om tidigare.
Genium är på många sätt trots ovan bättre än C-Leg ändå eftersom den tänker så mycket snabbare. Tror visserligen inte det är mjukvaran utan hårdvaran… Men nu tillbaka på C-Leg känns den långsam och osäker i sina beslut och reaktioner… Det finns inga nackdelar med Genium däremot fördelar och ett hopp om att den skall bli mycket mer.
Comments are closed.