Mina proteser, hjälpmedel

Dyslexi status: ej rättstavad

Tänkte göra en kortare pressentation av de hjälpmedel jag använder för mitt handikapp.

Innehåll:

  1. Min fru.
  2. Protes
  3. Barnen, familj, vänner, grannar
  4. Rullstol och kryckor

Min fru

När jag nu satt och funderade så kändes det självklart att inkludera folk omkring mig, det som förvånade mig var att jag inte lätt kunde organisera det efter betydelse. Men klart är att den viktigaste hjälpen får jag av min fru. Hon hjälper mig och tar hand om allt jag inte kan när jag inte kan använda benet. Hon ser till att hämta mig när jag är ute och går så jag kan få det mesta ut utav min träning. Ja utan henne hade jag alldrig kunnat ta de risker jag gör eller utsätta mig för det jag måste för att utvecklas och känna mig som en ”vanlig” människa. Hon kan inte ersätta protesen eller den möjlighet att klara sig själv som den innebär men hon gör det konstanta behovet av den mycket mindre påtaglig.

Protes

Till höger är den protes jag använder mest just nu, det kanske inte är den jag gillar alldra mest att ta mig fram med men det är nog den med mest frihet.

 

Knä leden är en Otto Bock 3R95 men den vatten säkrade versionen som också går att låsa i rakt utsträckt läge och heter då istället 3WR95. Leden finns tillgänglig men visas inte på den svenska Otto Bock sidan utan ni måste titta på den internationella.

Anledningen att vi valde denna var för att den är vatten tålig och klarar 150 kg (jag, ryggsäck, kajak eller kanot = många kg).

Man kan dessutom lätt ställa om dämpning och lås som du kan vilja beroende på vad du gör. Dock är det lätt att tappa den lilla nyckeln so sitter fäst på sidan (syns på bilden ser ut som en liten fast nyckel).

Det största problemet med leden ser jag dock med att den inte låser under belastning i rakt läge. De säger att det är en vanesak men jag ser ingen anledning till att en led inte skall göra detta. Det innebär att inställningen av ditt ben är jätte viktig, det är dessutom så att ju säkrare du ställer in den desto mindre smidig blir protesen och desto mer motarbetad känner du dig. Och det är farligt, jag har själv trillat och brutit benet på sätt som kunde undvikas med ett låsnings system, onödigt. Farligast är det i nedförsbacke, och då extra så när det är halt. Eller när du går i sand eller i vatten där du inte helt ser underlaget. Allt blir också värre om du använder leden vid träning då trötthet mentalt och i muskler kommer att göra att du ofta snubblar och trillar.

En annan varning ned denna led är att den snabbt och utan synlig ånger käkar upp dina byxor, vilket snabbt kostar mycket pengar speciellt med dyra friluft kläder.

Jeans uppätna av 3RW95

Mina jeans nedan blev så efter en runda i skogen ca 7km, men detta går att att fixa ganska lätt med den simplistiska lösning ni ser på mitt ben ovan. Vi har helt enkelt hängt en böjlig plastremsa i kardborre från hylsan och ned över framänden på leden så att det håller byxorna ur mekaniken. Otto bock skall ha fixat beklädnad men den väntar på att gå igenom någon kvalitetskontroll som jag förstod det, så vi får se när det kommer. Det måste ju fungera i vattnet så bra om den är bra.

Advantage DP2

Foten en Advantage DP2, vi valde denna på grund av aktivitetsnivån, den är inte vattenfast till 100% men vi tror den kommer få bytas av slitage innan vattenskador i kolfibern blir ett problem. Dessutom behöver jag energi återgivningen, den fot som var med i Aqualine var nog mest för att stappla runt i badhuset inte direkt för, kajaking, kanoting och vandring. Och jag jag kände inget behov av att den klarar att utrustas med Flip-Flopp. Foten känns bra och flexar, även om jag nog hade velat ha mer studs.

I det stora hela, gillar jag verkligen benet och jag älskar det nya vakumsystemet så länge inte benet vrider sig eller vakumventilen läcker. Ett tips här är att lägga in små kilar sim inlägg nere i hylsan så den styr rätt och inte vrider sig.

Jag känner mig riktigt rörlig med denna, går kanske inte riktigt lika bra i den som C-Leg och nedförsbackar är mycket besvärligare. Men i gengäld kan jag gå över bäcken direkt utan att oroa mig för vatten, och jag behöver inte oroa mig för att kunna ladda benet var natt om jag kampar. Jag kan kanota, kajaka och behöver inte skriva på ansvarsbefrielse för Otto Bock (löjligt) för min vikt eller för att jag bär tungt.

Jag slår fortfarande sönder mina byxor eftersom jag inte har någon mjuk klädsel under, men det är mycket bättre nu med plastremsan.

Protes 2

Jag har en C-Leg också som egentligen är min huvudprotes, men den är inne på service nu så jag skriver mer om den senare.

 

Barnen, familj, vänner, grannar

Ja vad skall jag säga, man klarar sig aldrig utan sina medmänniskor. Barnen hämtar saker, grannar klipper gräset, skottar snö etc. När jag inte kan gå på grund av skavsår eller andra problem. Tur att det finns snälla människor.

 

Rullstol och kryckor

Man kan ju alltid sitta still när man inte kan ha protesen, men jag vill inte det. Dessutom är rullstolen bra träning när du inte kan röra dig normalt med benet av någon anledning. Jag använder ingen av dessa ofta men de är ett viktigt säkerhetsnät och när de behövs behövs de verkligen för att man inte skall bli just stilla ”fången” i hemmet.